Het splitsen van een woning houdt in dat je van 1 zelfstandige woning meerdere zelfstandige woningen / appartementen creëert. Er zijn 2 vormen van woningsplitsen. Namelijk bouwkundig splitsen en kadastraal splitsen. We beginnen met het bouwkundig splitsen van een woning.
Bouwkundig splitsen om te verhuren
Bij een bouwkundige splitsing worden er meerdere verhuurbare appartementen / woningen in 1 zelfstandige woning gecreëerd. Het is vaak zo dat het verhuren van 2 kleine appartementen meer opbrengt dan 1 groot appartement. Een groot voordeel bij het bouwkundig splitsen van een woning is dat jezelf de eigenaar blijft van het gebouw. In dit geval is er alleen een omgevingsvergunning nodig. Met het aanvragen van een omgevingsvergunning wordt aangetoond dat de woningen leefbaar en vooral veilig zijn. Je moet dan kunnen aantonen dat de woningen voldoen aan de volgende eisen:
- Voldoende vluchtvoorzieningen
- Plaatsen van brand- en rookmelders volgens de vastgestelde normen
- Aanwezigheid van een badkamer en sanitaire voorzieningen
- Voldoen aan de geldende geluidseisen
- Voldoen aan de gestelde brandeisen
Kadastraal splitsen om te verkopen
Bij een kadastrale splitsing heb je naast een omgevingsvergunning ook een splitsingsvergunning nodig, die je ook aanvraagt bij de gemeente. De splitsing wordt dan ook geregistreerd bij de Kadaster, vandaar dat het ook de kadastrale splitsing wordt genoemd. Hierdoor ontstaan definitief 2 woningen of appartementen met eigen vastgestelde grenzen. Het is dan ook mogelijk om deze woningen / appartementen los van elkaar te verkopen. Er zijn hier wel een aantal eisen aan verbonden. Elke zelfstandige appartement / woning dient namelijk te beschikken over een eigen keuken, sanitair, badkamer, eigen voordeur en huisnummer. De voordeuren van de woningen mogen op een gedeelde hal of trappenhuis uitkomen. Een buitenruimte is niet verplicht maar voegt wel waarde toe aan de woning.
Wanneer is woning splitsen interessant?
Het splitsen van een woning heeft zowel financiële als sociale voordelen. Financieel gezien heeft het verhuren van meerdere appartementen een hogere rendement dan het verhuren van 1 groot appartement. Ook wanneer jezelf gaat huren of kopen kan dit schelen op de maandelijkse kosten.
De sociale redenen voor het splitsen van een woning kan mantelzorg zijn. Hierbij kan je nog dicht bij de mensen wonen die hulpbehoevend zijn. Denk bijvoorbeeld aan bejaarde (groot)ouders of een familielid met een gehandicapt.
Zijn er ook nadelen?
Uiteraard heeft elke voordeel zijn eigen nadelen. Door het creëren van meerdere appartementen betekent dit dat er meer mensen per m2 gaan leven. Dit kan zorgen voor geluidsoverlast. Ook kan hierdoor problemen ontstaan met de aantal parkeerplaatsen. Mocht het parkeren niet op eigen terrein opgelost worden dan kan de gemeente een parkeerrapport vragen waarin aangetoond moet worden dat de toename van de woningen geen nadelige effect heeft op de aantal parkeerplaatsen in de wijk.
Kosten voor woning splitsen
Niet alleen de verbouwing maar ook het proces vergunningsfase kost geld. Daarom is het belangrijk om te weten wat het proces inhoud en met welke partijen je hierbij gaat samen werken. Hieronder een overzicht van kosten die je tijdens de gunningsfase kunt verwachten.
Bouwtekeningen
Diagrid maakt de nodige bouwtekeningen en dient de stukken, afhankelijk van de gemeente, digitaal of per post in voor de omgevingsvergunning.
Notariskosten
De notaris komt alleen van pas bij de kadastrale splitsing van de woning en stelt de “akte van splitsing op”.
Legeskosten
Dit zijn de kosten die de gemeente maakt voor het behandelen van de zaak. Dit verschilt per gemeente. De kosten zijn in veel gevallen van te voren op te vragen.
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons. Dit kan telefonisch, via email of door het invullen van het contactformulier.